Neler yeni

Futbolda ilk 15 dakikada alınan sarı kartın maç sonucuna etkisi var mı?

Spinco

Administrator
Yönetici
Arkadaşlar merhabalar,

Bugün biraz farklı bir konu açmak istedim. Maç analizleriyle uğraşırken dikkatimi çeken bir detay var: İlk 15 dakikada alınan sarı kartların maç sonucuna etkisi gerçekten önemli mi?

Özellikle defansif orta saha oyuncularının erken sarı kart görmesi durumunda takımın ikinci yarıdaki agresifliği düşüyor gibi. Mesela bir bek veya 6 numara ilk çeyrekte sarı kart gördüğünde, geri kalan 75 dakikayı çok daha temkinli oynuyor ve bu da takımın genel pressing yapısını bozuyor.

• İlk 15 dakikada sarı kart gören takımların kazanma oranı
  • Hangi pozisyonlardaki oyuncuların erken kartı daha çok etkiliyor
  • Ev sahibi vs deplasman takımı farkı var mı bu durumda

Ben kendi gözlemlerimde şunu fark ettim: özellikle deplasman takımlarında defansif oyuncular erken sarı kart yediğinde, takım daha çok geriye çekilip bekle-savun stratejisine geçiyor. Bu da genelde beraberlik ya da küçük farkla maç kaybına yol açıyor.

Betsat gibi platformlarda detaylı istatistikler incelendiğinde, bazı liglerde bu oran %60'lara kadar çıkıyor. Özellikle La Liga ve Serie A gibi taktik disiplinin ön planda olduğu liglerde bu etki daha belirgin.

Taktik analizlerde erken kartlar genellikle göz ardı ediliyor ama maç akışını ciddi şekilde değiştiren bir faktör.

Sizin bu konuda gözlemleriniz neler? Hangi liglerde bu durum daha belirgin? Ve sizce teknik direktörler bu konuda yeterince önlem alabiliyor mu?

İstatistiksel verilerle destekleyebileceğiniz görüşler varsa çok makbule geçer.